Proč krystalizuje med?
Důvod, proč med krystalizuje je v glukóze, kterou obsahuje. Čím více glukózy med obsahuje, tím dříve med krystalizuje. Řepkové medy krystalizují už po 4 dnech, zatímco akátové medy až po roce. Krystalizace je přirozená vlastnost medu, která nijak neovlivňuje jeho vlastnosti či příznivé účinky na organismus. Abychom med dostaly z jeho pevného skupenství zpět do kapalného, musíme med zahřát nejlépe ve vodní lázni tak, aby teplota medu při zahřívání nepřesáhla 45°C. Vyšší teplota medu by v něm začala ničit enzymy, což by byla škoda.
K tomuto účelu můžeme použít menší hrnec, do kterého dáme vodu a sklenici s medem. Na dno je dobré položit nějaké dřívko, aby se sklenice nedotýkala přímo dna hrnce. Sklenice, dotýkající se přímo dna hrnce, může snadno prasknout.