Jak se má skladovat med?

09.05.2015 08:01


Med má rád hlavně sucho. Vlhko mu nedělá dobře, protože má potřebu nasávat vlhkost z okolí. Funguje tak trochu jako houba. Ta vlhkost je pro něho nebezpečná z důvodu kvašení. Med, jehož vlhkost je vyšší jak 21% Vám začne časem kvasit, což ovlivní značně chuť, vůni i konzistenci. Takový med nebezpečný není, ale je dobré med skladovat v suchu a po použití zavřít sklenici víčkem tak, aby se do něj vlhkost nedostala. Samozřejmě, že můžete bezpečné skladování podpořit tím, že dáte med do ledničky.Tam se zastaví proces stárnutí medu. Jestli ovšem víte, že med sníte do jednoho roku či dvou let, pak je to zbytečné. Chlad ovšem ovlivní také dobu krystalizace, proto med v chladném prostředí tuhne delší dobu. V chladu se také omezí proces kvašení u méně kvalitních medů. Jeli med kvalitní, kvasit by při pokojových teplotách neměl. Problém je u pastovaného ( šlehaného ) medu. Tento specifický med je daleko náchylnější na kvašení.
Teplo medu nevadí, ale není dobré med skladovat několik měsíců v teplotách vyšších jak 37 °C. Med totiž začne zbytečně rychle stárnout.  Pro rozehřívání medu platí pravidlo, nevystavovat med vyšším teplotám jak 45 °C ( jednoduchý test - do 50 °C udržím v tekutině ruku, nad 50 °C neudržím v tekutině ruku ).